Algemeen

Wat mag je NIET geven aan je Chinese partner ?

28 Apr , 2016  

Het is lente en een goede tijd om op zakenreis te gaan, om zakenpartners te ontvangen of om nieuwe vrienden en familie een geschenk te geven. Als deze nieuwe partners uit China, Taiwan, Singapore of Hong Kong komen dan zijn er een aantal geschenken die je maar beter niet kunt geven.

Zijn er maar weinig geschenken waar we ons in Nederland echt druk om maken. In Azië is er een onbesproken zwarte lijst van cadeaus die je maar beter niet kunt geven. Zeker niet als je een goede eerste indruk wilt maken.

Veel van deze taboes komen omdat de uitspraak van bepaalde woorden in het Chinees heel dicht bij elkaar liggen, of omdat er een cultureel verhaal achter ligt. Hieronder een aantal van de bekendste taboes.

Natuurlijk zal niet iedereen zich hier druk om maken, maar bij een formele eerste ontmoeting is het waarschijnlijk beter om deze geschenken te vermijden. More…

, ,

Nederlands Nieuws,Nederlandse Cultuur

10 websites met Engelstalig nieuws over Nederland

14 Feb , 2016  

Nieuwsgierig wat er over Nederland geschreven wordt ? Er wonen veel mensen in Nederland die geen Nederlands spreken en voor hun zijn er blogs en websites in het Engels. Blogs die het nieuws en de actuele gebeurtenissen volgen.  Dit bericht geeft een lijstje van tien van deze blogs en nieuws websites die regelmatig over Nederland schrijven.

Het regelmatig volgen van zo veel verschillende websites en blogs kan veel werk zijn. Het is mogelijk om deze websites toe te voegen aan een RSS lezer zoals bijvoorbeeld Feedly.

Hieronder weergegeven in alfabetische volgorde:
More…

Algemeen

Delfts Blauw geboortebordje voor de nieuwe baby

22 Jan , 2016  

Delftblauw geboorte bordjeBent u op zoek naar een heel speciaal kraamcadeautje om de geboorte van een nieuwe baby in de familie te vieren ? Ons Delfts blauwe geboortebordje geeft een echt Nederlands tintje aan de baby kamer, waar deze ook ter wereld mag zijn.

De Holland winkel heeft een speciaal Delfts blauw geboortebordje dat alle details van de geboorte vastlegt. Op het bordje staat een oud Hollandse baby kamer afgebeeld met achter de baby een oud Hollandse staande klok. De naam van de baby, samen met zijn of haar geboorte gewicht, en de tijd waarop de baby geboren is worden door een kunstenaar in het bordje geschilderd en daarna in het glazuur gebakken. More…

,

Algemeen

Drop Tegen Heimwee

22 Jan , 2016  

Ellie Dijksterhuis: “Amerikanen zijn dol op onze stroopwafels.”

Emigranten Smachten naar Hollandse Lekkernijen

Dit is een artikel dat we in het Hollandwinkel archief tegenkwamen. Enkele jaren geleden werd Ellie geïnterviewd door de Telegraaf over de web winkel die ze begonnen was in 2002, De Hollandwinkel. 

Ze boeren als nooit tevoren: de winkels die hun typisch Nederlandse lekkernijen naar alle uithoeken van de wereld doen uitvliegen. Vorig jaar heeft immers een record aantal landgenoten het vaderland vaarwel gezegd, zo blijkt ook uit de emigratiecijfers van het CBS. Maar ook voor buitenlanders blijken de Nederlandse delicatessen nauwelijks aan te slepen.

“Amerikanen zijn werkelijk dol op onze stroopwafels” weet Ellie Dijksterhuis uit ervaring. Met dank aan het wereldwijde web. “Want internet is voor ons de uitkomst”, verteld Ellie Dijksterhuis van hollandwinkel.nl. “De klant weet je zodoende feilloos te vinden. En het aardige is dat de mensen niet alleen maar een bestelling plaatsen maar via de mail kun je ook echt contacten onderhouden. En zo krijg je dus bedankjes dat emigranten eindelijk weer genieten van hun favoriete hagelslag op pap Het is prachtig als je je klanten op deze manier een plezier kunt doen.”

More…

,

Algemeen

De Automatische Robot Winkel uit 1963

21 Jan , 2016  

Als web winkelier ben je er altijd van bewust dat de toekomst nu is, en dat je maar beter bij kunt blijven. Maar sommige ideeën zijn hun tijd zo ver vooruit dat je ze tegenwoordig niet meer ziet. Of misschien toch wel?

In 1963 opende Kruidenier AC van Beveren in het Nederlandse Boxtel in de Van Beekstraat een Dag & Nacht Winkel die 24 uur per dag open was en volledig automatisch. Een robot met de fantastische naam “Neomaticc” bood keuze uit 250 verschillende producten. In de winkel was ruimte voor een voorraad van 5000 producten. De robot kwam uit Duitsland, en koste de kruidenier 40,000 echte guldens. More…

Berichten van het Galgeriet

Mijn eerste maand – nu in het echt

20 Jan , 2016  

Hoewel de Holland Winkel al sinds 2002 bestaat, en ik op de achtergrond al jaren bezig ben geweest met de technische kant van de webwinkel (ik ben van origine programmeur) ben ik sinds de kerst van 2015 pas echt in dienst van ons familie bedrijf.

De Holland Winkel is begonnen tijdens een gesprek op een terras in Taiwan, ergens in 2002. Ik woonde toen nog in het verre oosten en via de familie kwamen er vaak dozen met stamppot in blik mijn kant op. Je kunt elke dag rijst en noedels eten, maar af en toe wil je aardappelen met kool en worst. Het was ook makkelijk, want met weinig tijd elke dag waren die blikken snel in de magnetron warm te maken. More…

,

Algemeen

Waarom zijn Nederlanders zo lang?

17 Okt , 2015  

Nederlanders behoren tot de langste mensen ter wereld. Minder bekend is dat ze slechts 150 jaar geleden tot de kortste behoorden. Wat heeft geleid tot deze grote verandering in lengte?

Tijdens een bezoek aan Nederland kom je al snel mensen tegen die langer zijn dan 2 meter en die boven iedereen uitsteken. Met een gemiddelde lengte van ongeveer 185 cm voor mannen en 168 cm voor vrouwen is het duidelijk dat dit de plaats is om te zoeken naar huizen met hoge deuren en schoenenwinkels met een voorraad extra grote maten. More…

Eten

Heimwee eten: 10 dingen die Nederlanders het meest missen in het buitenland

9 Okt , 2015  

Nederlands zijn verknocht aan hun “eigen” favoriete etenswaren. Zo veel zelfs dat bij een lang bezoek aan het buitenland ze bijna niet zonder een voorraad van hun favoriete “heiwee” lekkernijen kunnen. Want hoewel het eten overal te wereld lekker en exotisch is heb je na verloop van tijd heimwee naar meer vertrouwde kost.

Maar wat zijn nu die producten die Nederlanders in het buitenland zo missen, maar die in Nederland in elke goede supermarkt te verkrijgen zijn?

Hieronder laten we de tien dingen zien die Nederlanders het meest missen, van 10 naar 1. More…

Nederlands leren

Tien redenen om Nederlands te leren

27 Sep , 2015  

Fantastisch, je spreekt en leest al Nederlands! Dit artikel is de bijbehorende Nederlandse versie van het artikel “Ten reasons to learn Dutch” op de Engelse versie van dit blog. Misschien een beetje vreemd, maar toch heel relevant. Want waarom zou iemand eigenlijk Nederlands willen leren? We spreken toch allemaal ook Engels?

Nederlands wordt gesproken door ongeveer 23 miljoen mensen, ongeveer 0,3% van de wereld bevolking. Maar met zijn allen zijn we verantwoordelijk voor ongeveer 1,3% van het wereld GBP. Dus meer dan 1% van alles wat er op de wereld wordt geproduceerd in diensten en producten. Niet slecht voor een klein landje.

Het leren van Nederlands kan soms frustrerend zijn, want het gebeurt vaak dat Nederlanders (te) snel overschakelen op Engels als ze horen dat je Nederlands niet vloeiend spreekt. Als je geen Engels spreekt dan is dit minder een probleem, want de andere twee talen die we ook behoren te spreken (Duits en Frans) zijn veel minder gangbaar.

Dit artikel kijkt voornamelijk naar mensen die in Nederland (of Vlaanderen!) willen komen wonen voor een langere tijd en waarom zij Nederlands zouden willen leren. More…